Cum a devenit iPhone 12 o „armă” în mâinile hackerilor pentru fraude online

de: Paula Artin
14 10. 2020

Apple a anunțat iPhone 12, în cadrul unui eveniment online. Mare parte din participanții la astfel de evenimente sunt utilizatorii de produse Apple, însă pe lângă ei se află și o categorie la care ar trebui să fim atenți.

În primele nouă luni ale anului 2020, Kaspersky a observat că infractorii sunt interesați în mod constant de utilizatori Apple și de conturile lor.

Cum poți ști dacă ai fost vizat?

Lunar, cercetătorii companiei au găsit aproximativ 100 de domenii suspecte în întreaga lume care menționau “Apple” drept companie.

Majoritatea acestor site-uri web solicită utilizatorilor să introducă ID-ul și parola lor Apple. Numărul acestor resurse a crescut constant, până la finalul lunii septembrie ajungând la 1.950 de astfel de domenii.

Experții Kaspersky au analizat aceste domenii și au sesizat că unele dintre acestea se oferă să găsească telefoane pierdute, în timp ce altele oferă ajutor pentru ca utilizatorii să-și poată recupera accesul la conturile personale.

Au fost descoperite și site-uri de phishing care imită serviciile de asistență Apple. Cel mai probabil, aceste resurse au fost create cu scopul de a fura conturile utilizatorilor dar nu au funcționat corect și au rămas în final doar un software abandonat.

Astfel de escroci folosesc aceste pagini ca măsură de precauție, pentru ca atunci când o resursă este blocată, să poată activa imediat alta.

“Această reapariție a interesului escrocilor pentru serviciile Apple arată că aceștia ar beneficia de orice lucru le-ar atrage atenția utilizatorilor. Lansarea noului iPhone ar putea fi o oportunitate perfectă pentru escroci de a răspândi caracteristici rău intenționate”, a declarat Tatyana Sidorina, security expert la Kaspersky

Trebuie să știi asta, dacă vrei să eviți surprizele neplăcute

Pentru a evita astfel de înșelăciuni, Kaspersky recomandă:

  • Fii sceptic cu privire la orice știri, oferte sau promoții extrem de generoase. Cel mai probabil acestea nu sunt adevărate.
  • Verifică dacă mesajele provin din surse de încredere.
  • Nu da click pe link-urile din e-mail-urile sau mesaje suspecte primite în mesageria instantă sau pe rețelele sociale.
  • Verifică autenticitatea site-urilor pe care intenționezi să le accesezi.
  • Instalează o soluție de securitate fiabilă, cu o baza de date actualizată, care include cele mai recente atacuri de tip phishing.